Muntele Athos, o experienta inedita, partea a II-a


Pentru cei care nu au citit primul episod al calatoriei pe Muntele Athos, articolul este aici: Muntele Athos, o experienta inedita, partea I

Drumul pana la Muntele Athos iar apoi pana la Schitul romanesc Prodromu a fost o adevarata aventura, dar a meritat pe deplin!

Obositi dupa traseul prin Bulgaria (o noapte nedormita) iar apoi, dupa o zi de mers cu transportul in comun, drumul pe jos spre schit s-a dovedit a fi istovitor. In consecinta, dupa vizita la grota Sfantului Athanasie si a altor cateva locuri din apropiere am ajuns la cazare si am incercat sa dormim un pic pentru a fi apti de slujba de ”Sfantii Constatin si Elena” ce avea loc de la ora 22:00 pana spre dimineata. Evident ca am adormit toti trei bustean si nici un calugar sau clopot nu a putut sa ne trezeasca pentru a participa la slujba.

Auzind zgomote in camera, m-am trezit si l-am vazut pe colegul meu Marius care se imbraca si se pregatea de slujba. Era ora 03:30!!! Am coborat prin intuneric spre mica Bisericuta ce se gaseste in interiorul Schitului Prodromu. Prin geamul usii se intrezareau doar cateva luminite palpaind de la lumanarile aprinse in Naos. Ghidat de lumina difuza a lumanarilor am inaintat prin multime traversand pronaosul intunecat si am ajuns in naos unde mi-am gasit un loc langa un perete din partea dreapta. Slujba, in limba romana, suna Dumnezeiesc, era prima oara cand participam la o slujba la ora trei noaptea iar senzatia era contradictorie. Imi era somn si eram „rupt” de oboseala dar vroiam cu toata fiinta mea sa fiu acolo! De indata ce mi-am gasit locul in biserica, am incercat sa ma orientez in semi-intunericul in care ma aflam si am descoperit cu stupoare ca in apropierea mea se gaseau zeci de calugari camuflati parca si osteniti de oboseala participarii la slujba de noapte. Noi, oamenii care nu faceam parte din comunitatea manastireasca de la Muntele Athos suntem numiti „Mireni”. Si, intradevar, ma simteam ca un „mirean” care a venit si el din „obligatie” la sfarsit de slujba. Am stat impreuna cu Marius mai mult de jumatate de ora la slujba, in picioare, somnoros dar bucuros si multumind Cerului ca am ajuns acolo.

Presati de orarul microbuzelor a trebuit sa plecam si sa ne indreptam impreuna cu Cristi, prin padure, 4 km, spre Manastirea Marea Lavra, de unde microbuzele plecau spre destinatii la ora 06:45! Pe drum a inceput sa se crape de ziua si ne-am permis sa ne oprim si sa facem fotografii cateva minute la superbul rasarit de pe Muntele Athos.

Am ajuns la Marea Lavra mai devreme, astfel incat am intrat in Manastire iar apoi in Biserica Manastirii unde am avut, a doua experienta interesanta. Am deschis usa Bisericii si am intrat. Aburii grosi de tamaie ne-au trezit simturile, iar in interior fiind deja lumina, am vazut calugarii aproape adormiti dupa o noapte de nesomn, sprijiniti de jilturile impresionante. Am traversat pronaosul si am ajuns in naos in fata Iconostasului, unde grecii oficializau slujba. Era altceva! Era in limba greaca! De jur imprejur „mirenii” participau la slujba, istoviti si ei de oboseala nesomnului. Tot interiorul bisericii era intesat de fum de tamaie iar trairile „launtrice” ajunsesera la un nivel maxim. Am avut ragaz timp de 20 de minute sa participam la slujba, inainte de a lua microbuzul si de a porni spre Manastirea Iviron pentru vizita. Am plecat cu microbuzul de la Marea Lavra si in maxim 30 de minute am oprit pe un versant la Izvorul Sfantului Athanasie. Soferul ne-a anuntat sec, ca avem 5 minute sa mergem si sa luam apa tamaduitoare inainte de a continua traseul spre capitala Kareias. Ne-am conformat si am ajuns la un izvor cu apa rece ca gheata. Acolo, se gaseau sticle de plastic pentru cei care nu venisera pregatiti si un mic altar pentru a aprinde o lumanare. Am baut apa rece, am luat si pentru acasa si am aprins o lumanare. De acolo, de sus de pe versant, se intrezarea Marea Egee si soarele care se ridica semet pe cer. Am mai facut circa 20 de minute cu microbuzul spre Manastirea Iviron unde am coborat pentru vizita interioara si a imprejurimilor.

Odata coborati din microbuz ne-a atras atentia o plaja pietruita orientata spre Insula Thassos si Insula Limnos. Parea o plaja parasita unde bustenii si gunoaiele aduse de furtuni isi gasisera locul. Aproape de plaja, cateva constructii se ne ademeneau sa le exploram… O constructie mica, dar frumoasa, ascundea un vechi izvor numit Izvorul Fecioarei Maria, unde inca mai curgea timid apa pura din versantii apropiati. Am zabovit cateva minute, timp in care colegul Marius a umplut o sticla cu apa sfintita „pentru acasa”. La iesirea din micul Paraclis, am vazut celalalt coleg, Cristi, adormit, astfel incat am plecat impreuna cu Marius sa exploram cladirile adiacente. La numai cateva sute de metri am descoperit foste docuri de ancorare si locuri de acostare ale barcilor si o casa a unor calugari pescari. Am intrat timizi in casa pescarilor, unde, la loc de cinste, se gaseau navoadele pe pridvor si alte ustensile de pescuit. Locul parea ca dupa „bombardament” ! Experienta a fost una interesanta!

Ajunsi la Manastirea Iviron am inceput sa intrebam despre ce ne interesa si anume camera cu cele peste 150 de moaste de Sfinti. Odata intrati in curtea Manastirii Iviron, pe partea dreapta se gaseste un mic magazin de prezentare a icoanelor si alte obiecte bisericesti. Preturile sunt normale iar vanzatorul roman.

La ora pranzului, Manastirea pare parasita, calugarii fiind la odihna. Noi eram dornici sa vedem raclele cu Moaste Sfinte astfel incat a trebuit sa asteptam. Pentru cei ce sunt in tranzit sau cei ce doresc adapost pentru cateva ceasuri, la Manastirea Iviron exista o camera special amenajata unde isi pot face o cafea, un ceai, au mese, bancute si frigider. Acolo am stat si noi 1-2 ore, timp in care am facut planul pentru zilele urmatoare. Preotii nu mai apareau, astfel incat am plecat sa exploram zona invecinata Manastirii Iviron. De la Iviron exista un traseu prin padure care duce Manastirea Koutloumous iar apoi in capitala Kareias. Tot de la Iviron se poate ajunge usor la Manastirea Stavronikita situata in vecinatate, langa mare, dar si la Schitul Iviron sau Schitul Sfantului Panteleimonas.

Noi am ales sa ne plimbam pe malul Marii Egee iar in momentul in care am vazut un loc prielnic ne-am oprit sa mancam de pranz. Locul ales era peretele unei case aflate in constructie, chiar pe plaja pietroasa. Ne-am scos tacticosi conservele, painea, lingurile si nelipsita sticla de whiski. A fost una dintre cele mai interesante mese de pranz, cocotati pe o barna de lemn, privind marea si luptandu-ne cu tantarii care ne ciupeau groaznic. Odata intorsi la Manastirea Iviron, un calugar ne-a deschis camera Moastelor si am putut vedea locul dorit. Racle de aur, argint si lemn construite sub diferite forme si incununate cu pietre pretioase contineau zeci-sute de oseminte Sfinte. Bucatele de os provenind de la maini, piciare, cap, mandibula erau puse la loc de cinste in camera transformata in muzeu. Trairile au fost extrem de intense. Tot la Manastirea Iviron am avut ocazia sa ne inchinam la Icoana Maicii Domnului Portarita.

Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni numita „Portarita” se afla in paraclisul de la poarta Manastirii Iviron, cum se intra in curte, pe partea stanga. Potrivit legendei Athonite, aceasta icoana a venit singura, pe mare din Niceea (actual in Turcia). In ziua urmatoare, icoana nu a mai fost gasita in biserica. Calugarii au gasit-o deasupra portii centrale. Au adus-o in biserica dar icoana a ajuns iar la poarta. Acest lucru neobisnuit s-a intamplat de mai multe ori, pana cand nedumerirea monahilor a fost dezlegata de Fecioara Maria, care i-a aparut in vis staretului, zicandu-i: „Spune fratilor sa nu ma mai deranjeze de acum inainte, pentru ca eu nu doresc sa fiu pazita de voi, ci eu sa va pazesc pe voi, nu numai in viata de acum, ci si in cea viitoare”.

Asteptand microbuzul care avea sa ne duca la Manastirea Marea Lavra si de acolo spre Schitul Prodromu am reusit sa adormim toti trei si era cat pe ce sa strabatem pe jos drumul de mai mult de 40 km. La limita ne-am trezit si am reusit sa ajungem la locul de cazare pentru a pregati o noua zi de vizita si aventura.

Daca vrei sa traiesti experiente asemanatoare ai posibilitatea sa viziteti Muntele Athos prin programele organizate de noi.
Detalii si tarife aici


SOURCE AND TAGS